بوتاکس

بوتاکس ترکیبی ساخته‌شده از سمی به‌نام بوتولینوم است. اغلب افراد وقتی متوجه می‌شوند پایه اصلی بوتاکس سم است در مورد تزریق آن نگران یا دودول می‌شوند. اما جای هیچ نگرانی وجود ندارد. استفاده از این ماده کاملاً بی‌خطر بوده و در درمان بسیاری از دردها و بیماری‌ها مانند میگرن نیز کاربرد دارد. تزریق سم بوتولینوم در زیر پوست سبب فلج موقت عضلات صورت یا بدن در ناحیه موردنظر می‌شود. نتیجه آن کاهش چروک‌های سطحی و عمقی وجوانسازی پوست است.

زمانی که اولین‌بار نام این سم در دنیای زیبایی شنیده شد ذهن مخاطبین با سؤالات زیادی درگیر بود و ماهیت این ماده ناشناخته و پر از ابهام بود. برای آشنایی با عملکرد اصلی این سم باید بگوییم پس از تزریق بوتولینوم، این ماده به گیرنده‌هایی خاص متصل شده و مانع از اتصال گیرنده‌های شیمیایی به آن می‌شود. در نتیجه، انجام فعالیت‌های عضلانی یا سوخت‌وساز در آن نقطه غیرممکن خواهد شد.

پیشانی بدون چروک و عدم واکنش چهره در حالت‌هایی مانند اخم و لبخند سبب شده برخی متقاضیان تزریق بوتاکس را گزینه مناسبی برای جوانسازی پوست ندانند. جالب است بدانید پیشرفت‌ علم پزشکی سبب شده که تزریق این ماده علی‌رغم از بین بردن چروک‌ها باعث سفت و بی‌حرکت شدن پوست نخواهد شد.

اثرات و مزایای بوتاکس بیش از مباحث زیبایی‌شناسی است. افرادی که به عارضه تعریق بیش‌ازحد دچار هستند و این مشکل بر اعتمادبه‌نفس آنها برای حضور در اجتماع تأثیر منفی داشته است، می‌توانند به تأثیر درمانی بوتاکس امیدوار باشند.

کاندید مناسب برای تزریق بوتاکس

افرادی که از نظر جسمی و روانی در سلامت کامل هستند، بهترین کاندید برای تزریق بوتاکس محسوب می‌شوند. فراموش نکنید استفاده از این سم در دوران بارداری یا شیردهی ممنوع است. مهم‌تر از همه، افراد مبتلا به بیماری‌های عضلانی مانند میاستنی گراویس نمی‌توانند این سم را تزریق کنند.

ویژگی‌های اصلی بهترین کاندید استفاده از بوتاکس عبارت است از:

  • متقاضی باید در بازه سنی بالای ۱۸ سال قرار داشته ‌باشد.
  • فرد باید انتظارات کاملاً واقع‌بینانه از نتیجه تزریق داشته ‌باشد.
  • در فاصله نزدیک تزریق از سولاریوم یا سایر دستگاه‌های برنزه‌کننده استفاده نکرده باشد.
  • افرادی که چروک‌های سطحی تا عمیق در صورت خود دارند.
  • پوست فرد باید فاقد هر نوع التهاب یا عارضه باشد.

کاربردهای تزریق بوتاکس

کاربردهای متنوعی برای سم بوتاکس تعریف ‌شده است. برخی از این کاربردها به شرح زیر هستند:

  • از بین بردن چین‌وچروک‌های صورت، خطوط پنجه کلاغی اطراف چشم، خط لبخند و غیره،
  • جوانسازی پوست،
  • درمان بیماری‌های مختلف از جمله دیستونی گردن،
  • دردهای میگرن،
  • بیماری‌های اسپاستیک،
  • سندروم پیریفورمیس،
  • سندروم درد میوفاسیال،
  • کمردردهای مزمن،
  • اسپاسم نیمه صورت،
  • سردردهای تنش و اسپاسم رایتر،
  • رفع افتادگی و شل شدن پوست ناشی از افزایش سن
  • کاربردهای متنوعی برای سم بوتاکس تعریف ‌شده است. برخی از این کاربردها به شرح زیر هستند:
  • از بین بردن چین‌وچروک‌های صورت، خطوط پنجه کلاغی اطراف چشم، خط لبخند و غیره،
  • جوانسازی پوست،
  • درمان بیماری‌های مختلف از جمله دیستونی گردن،
  • دردهای میگرن،
  • بیماری‌های اسپاستیک،
  • سندروم پیریفورمیس،
  • سندروم درد میوفاسیال،
  • کمردردهای مزمن،
  • اسپاسم نیمه صورت،
  • سردردهای تنش و اسپاسم رایتر،
  • رفع افتادگی و شل شدن پوست ناشی از افزایش سن،
  • کمک به کاهش تعریق در زیر بغل،
  • درمان انحراف چشم،
  • درمان پرش غیرارادی پلک،
  • درمان بیماری واژینیسموس.

    سن مناسب برای استفاده از بوتاکس

    زیبایی چهره دغدغه‌ای بسیار جدی است که اغلب انسان‌ها با آن درگیر هستند. اهمیت بالای این موضوع سبب شده در برخی موارد رفتارهای وسواس‌گونه از برخی متقاضیان سر بزند. برای مثال، جوانان در آغاز دهه سوم زندگی (بالای ۲۰ سال) تنها برای پیروی از هیجانات اقدام به تزریق بوتاکس می‌کنند. بررسی‌ها نشان ‌می‌دهد که افراد در این سنین نتیجه ایده‌آلی از تزریق خود نخواهند داشت.

    معمولا بهترین سن تزریق بوتاکس را بالای ۳۵ سال است. زیرا در این سنین ذخیره چربی زیر پوست کاهش‌یافته و اولین علائم پیری مانند چروک‌های سطحی و افتادگی پوست ایجاد می‌شوند. برخی افراد تصور می‌کنند با آغاز تزریق سم بوتاکس در سنین جوانی می‌توانند از چروک یا افتادگی پوست در میانسالی یا پیری جلوگیری کنند، این تصور کاملاً اشتباه است. بوتاکس تا اندازه‌ای روند پیری را کاهش می‌دهد، اما تأثیری در پیشگیری از افتادگی پوست یا بروز چروک در دهه چهارم و پنجم زندگی ندارد.

    البته تعیین زمان دقیق تزریق در افراد مختلف متفاوت است. زیرا سبک‌زندگی و نوع تغذیه افراد با یکدیگر فرق دارد. زمانی که چروک‌های سطحی یا عمیق روی پوست شما ظاهر شدند، بهترین زمان برای تزریق سم ضعیف شده بوتاکس است. قبل از اینکه چروک‌ها عمیق شده و افتادگی پوست تشدید شود، برای تزریق اقدام کنید.

    نواحی تزریق بوتاکس

    با توجه به تنوع کاربردهای بوتاکس، مناطق تزریق آن با یکدیگر متفاوت هستند. اصلی‌ترین نواحی تزریق این سم عبارتند از:

    تزریق در خطوط اخم

    خطوط اخم یا گلابلا در حقیقت خطوط عمودی هستند که بین ابروها ظاهر می‌شوند. زمانی که فرد خسته یا عصبی است این خطوط جلوه بیشتری دارند. با تزریق سم بوتولینوم این خط‌ها کاملاً صاف شده و ظاهری جوان‌تر و آرام‌تر خواهید داشت. بهترین روش برای از بین بردن خطوط گلابلا استفاده همزمان از بوتاکس خط اخم و فیلر خط اخم است.

    تزریق در پیشانی

    یکی از نشانه‌های افزایش طبیعی سن ظهور خطوط ظریف تا عمیق در پیشانی است. افرادی که چروک بیشتری در این ناحیه دارند، پیرتر از سن واقعی خود به نظر می‌رسند. دلایل مختلفی برای ظهور این خطوط وجود دارد؛ ژنتیک، قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، مصرف دخانیات و عادات بد رفتاری در تشدید این چروک‌ها مؤثر هستند.

    باید بدانید عمیق شدن چروک‌ها درمان آنها را سخت‌تر می‌کند. تزریق بوتاکس در رفع چروک‌های سطحی کاملاً مؤثر خواهد بود. این سم می‌تواند مانع از چروک شدن پوست و کاهش چروک‌های عمیق شود. بهتر است با ظهور اولین چروک‌ها در صورت برای درمان آنها اقدام کنید.

    تزریق در خطوط بینی

    حتماً توجه کرده‌اید هنگام خندیدن یا زمانی که دهان خود را بیش از اندازه باز می‌کنید در قسمت بالای بینی شما چروک‌های نسبتاً ریزی دیده ‌می‌شود. عمیق شدن این چروک‌ها زیبایی ظاهری فرد را کاهش خواهد دارد. با تزریق سم در دو طرف بینی می‌توانید از ایجاد یا عمیق شدن خطوط بینی جلوگیری کنید.

    تزریق در ابرو

    یکی از مشکلاتی که با افزایش سن رخ می‌دهد افتادگی ابرو است. البته، برخی افراد به‌صورت ژنتیکی به این مشکل دچار هستند. روش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توانید برای لیفت ابروها به کار ببرید. بدون شکل لیفت ابرو در جوانسازی و شادابی صورت نقش کلیدی دارد

    تزریق در اطراف چشم‌ها

    با افزایش سن یا هنگامی‌که لبخند می‌زنید خطوطی در اطراف چشم ظاهر می‌شود که خطوط پنجه کلاغی نامیده می‌شوند. این چروک‌ها چهره شما را پیر نشان می‌دهند. اطراف چشم‌ها یکی از مناطقی است که می‌توانید برای جلوگیری از ایجاد چروک در این ناحیه تزریق بوتاکس را انجام دهید. تزریق سم در درمان افتادگی پلک نیز مؤثر است، اما سبب کوچک‌تر شدن چشم‌های شما نخواهد شد.

    اطراف لب‌ها

    ناحیه اطراف لب بسیار مستعد چروک است. دلیل اصلی این است که برای صحبت‌کردن، خندیدن، غذا خوردن و بسیاری موارد دیگر به این عضلات فشار وارد می‌شود. این فشار زمینه برای ظهور چروک را فراهم می‌کند. از سوی دیگر، برخی عادات بد رفتاری یا اصلاح بیش‌ازحد صورت با نخ یا وکس می‌تواند احتمال بروز چروک در این ناحیه را افزایش دهد. برای اینکه حالت کشسانی این ناحیه از بین نرود، تزریق همزمان فیلر خط خنده و بوتاکس بهترین گزینه خواهد بود.

    تزریق در چانه

    عضلات ناحیه چانه به عضله‌های ذهنی معروف هستند. افزایش سن سبب می‌شود که این ناحیه بیش‌فعال شود. به‌عبارت ساده‌تر، با افزایش سن میزان انعطاف‌پذیری چانه از حالت معمول بیشتر می‌شود. در نتیجه، چانه‌ها باریک‌تر و محوتر خواهند شد.

    عواملی مانند از بین رفتن بافت در ناحیه چانه، تماس مستقیم با نور خورشید و تحلیل استخوان‌ها در نازک‌تر شدن چانه مؤثر هستندتزریق بوتاکس چانه  سبب استراحت ماهیچه‌ ها و کاهش فعالیت آن ها می‌شود. پیامد آن نیز رفع چروک در این ناحیه خواهد بود.

    تزریق در فک و گردن

    دلایل مختلفی مانند وراثت، افزایش سن، تأثیر جاذبه بر پوست، کاهش تولید کلاژن و تضعیف عضلات سبب ظهور چروک روی گردن می‌شوند. این چروک‌ها معمولاً به دو حالت عمودی و افقی هستند. چروک‌های افقی معمولاً در اثر روند طبیعی افزایش سن در گردن ایجاد می‌شوند. اما چروک‌های عمودی بیشتر در ورزشکاران دیده ‌می‌شود. دلیل اصلی بروز این چروک‌ها فشار و تنش وارد شده به عضلات پلاسما است. تزریق سم بوتولینوم در بالای چروک‌ها می‌تواند در رفع موقت آنها مؤثر باشد.

    مزایای تزریق بوتاکس

    با بررسی تاریخچه استفاده از بوتاکس متوجه می‌شوید این ماده بیش از آنکه در صنعت زیبایی کاربرد داشته ‌باشد، مصرف درمانی دارد. مزیت اصلی بوتاکس این است که می‌توان از آن برای درمان دردهای وابسته به عضلات غیرارادی بدن کمک گرفت. برای مثال، بررسی‌ها تأثیر مثبت استفاده از این سم برای درمان حرکات غیرارادی ماهیچه‌ها در بیماری پارکینسون را ثابت کرده است.

    استفاده از بوتاکس برای انسداد اعصاب حسی مانع از ارسال پیام درد به مغز می‌شود و در درمان دردهای تنشی مؤثر خواهد بود. همچنین تزریق بوتاکس راهی مناسب برای درمان دردهای میگرنی است.

    با آغاز فصل تابستان شدت تعرق افزایش پیدا می‌کند. با این حال، برخی افراد به عارضه تعریق بیش‌ازحد مبتلا هستند. شدت تعرق آنها به‌اندازه‌ای بالا است که می‌تواند فعالیت‌های روزانه آنها را مختل کند. تزریق بوتاکس یکی از راهکارهایی است که می‌توان برای کاهش میزان تعرق از آن استفاده‌ کرد.

    دیستونی یکی دیگر از بیماری‌هایی است که می‌توان برای درمان آن از بوتاکس استفاده‌کرد. دیستونی در حالت شدید انجام تمام فعالیت‌ها را مختل کند. سم بوتاکس از طریق فلج کردن عضلات و ماهیچه‌های منقبض به درمان این مشکل کمک می‌کند.

    سایر مزایای سم بوتولینوم عبارتند از:

     لیفت چشم و لیفت ابرو،

    • رفع چروک‌های پیشانی و اطراف چشم،
    • رفع خطوط لبخند و اخم،
    • رفع تیرگی و کبودی اطراف چشم.

    عوارض تزریق بوتاکس

    بوتاکس روشی غیرتهاجمی بوده و عوارض بسیار کمی برای آن ثبت‌ شده است. احتمال بروز این عوارض با مهارت کم پزشک و استفاده از مواد نامرغوب افزایش پیدا می‌کند. از سوی دیگر، اگر تزریق بوتاکس در کلینیک‌های غیربهداشتی یا در سالن‌های آرایشی غیرمعتبر انجام شود، عوارض بیشتر و شدیدتر خواهد بود. اصلی‌ترین عوارض بوتاکس عبارتند از:

    قرمزی و تورم

     تورم و قرمزی واکنش طبیعی بدن در پاسخ به ورود هر ماده بیگانه به آن است. شدت این عوارض در افراد متغیر است و در دامنه خفیف تا شدید قرار می‌گیرد. در برخی موارد این عارضه طی چند ساعت پس از تزریق برطرف شده و به درمان خاصی نیاز ندارد. ضخامت سوزن و محل تزریق دو عامل اصلی در ادم بعد از تزریق هستند. کمپرس آب سرد در کاهش تورم ناشی از تزریق تأثیر به‌سزایی دارد.

    سردرد و تهوع

    این عارضه در حدود ۱۵ درصد تزریق‌ها مشاهده می‌شود. این حالت بسیار خفیف بوده و در فاصله چند ساعت بعد از تزریق بوتاکس برطرف می‌شود. اگرسردرد بعد از بوتاکس  تا چهار روز بعد از تزریق در کنار حالت تهوع برطرف نشد، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.

    کبودی

    سوراخ شدن عروق خونی در محل تزریق سبب کبودی ناحیه می‌شود. دلیل اصلی این است که محل مناسبی برای تزریق انتخاب ‌نشده است. اگر پزشک به آناتومی صورت آشنا نبوده و تجربه کافی در تزریق نداشته ‌باشد، احتمال بروز این عارضه بیشتر خواهد شد. برای جلوگیری از بروز این عارضه قطع مصرف داروهای ضد انعقاد و آسپرین دو هفته قبل از تزریق الزامی است.

    عفونت

    عفونت یکی دیگر از عوارض احتمالی تزریق بوتاکس است. اگر وسایل تزریق، محیط کلینیک و صورت بیمار به‌خوبی استریل نشود احتمال عفونت بعد از تزریق به‌صورت چشمگیری افزایش خواهد یافت.

    افتادگی پلک، تورم بافت‌های لنفاوی، افزایش خطوط کنار بینی، افتادگی ابرو، بی‌حس شدن صورت، شل شدن پلک، علائم مفیستو، عدم تقارن صورت، افتادگی لب‌ها، دشواری بلع، سختی لبخند زدن و کاهش ترشح بزاق سایر عوارض احتمالی پس از تزریق سم بوتاکس هستند.

    رفع چین و چروک صورت
    تزریق بوتاکس صورت

    بوتاکس برای چه کسانی ممنوع است ؟

    تزریق بوتاکس در زمانی بسیار کوتاه انجام‌ می‌شود. برخی مخاطبین تصور می‌کنند اثرگذاری این سم نیز کوتاه است. این تصور کاملاً اشتباه است؛ نمی‌توان انتظار داشت در بازه زمانی بسیار کوتاه یک تا دو روزه نتیجه تزریق مشخص شود. پس هرگز انجام این روش را به ‌روز قبل از مهمانی یا عروسی موکول نکنید.

    برای اینکه التهاب و قرمزی ناشی از تزریق برطرف شود، باید پوست زمان کافی برای استراحت داشته ‌باشد. برای اینکه چهره پس از تزریق حالت عادی داشته ‌باشد، باید یک هفته صبور باشید. متخصصین توصیه می‌کنند بین زمان تزریق یا رویدادهای مهم زندگی خود حداقل دو هفته فاصله بگذارید. علاوه بر این، متخصصین تزریق بوتاکس را برای برخی افراد غیرضروری می‌دانند. این افراد شامل موارد زیر هستند.

    زنان باردار و شیرده

    دوران بارداری یکی از مهم‌ترین دوره‌ها در زندگی هر خانم است. تأمین سلامت جنین بر عهده مادر است. مواد موجود در بوتاکس می‌تواند حساسیت‌زا باشد. شدت حساسیت در افراد مختلف متفاوت است و می‌تواند تأثیر منفی بر سلامت مادر و جنین داشته ‌باشند.

    اهمیت این موضوع به‌اندازه‌ای زیاد است که برخی متخصصین توصیه می‌کنند افرادی که قصد بارداری دارند نیز تزریق بوتاکس را متوقف کنند. دوران شیردهی نیز نقش مهمی در سلامت نوزاد دارد. کودک تمام مواد مورد نیاز خود را از شیر مادر دریافت می‌کند. پس از تزریق بوتاکس احتمال ورود مواد سمی و حساسیت‌زا از طریق شیر مادر به بدن کودک وجود دارد.

    مصرف‌کنندگان داروهای ضدانعقاد

    افرادی که داروهای ضدانعقاد مانند وارفارین مصرف می‌کنند کاندید مناسبی برای تزریق بوتاکس نیستند. هر چه دوز دارو بیشتر باشد، پرهیز از تزریق این ماده اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. اگر پزشک استفاده از بوتاکس را برای مصرف‌کنندگان داروی وارفارین و داروهای مشابه امکان‌پذیر دانست، برای مصرف یا عدم مصرف دارو حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

    ضعف سیستم‌ایمنی

    هیچ متخصصی اجازه تزریق سم بوتولینوم را برای افراد مبتلا به بیماری‌های خود ایمنی یا نقص سیستم‌ایمنی صادر نمی‌کند.

    بیماران مبتلا به ضعف یا فلج ناگهانی عضلات

    برخی افراد به بیماری‌هایی مبتلا هستند که فلج ناگهانی عضلات صورت و بدن را به‌دنبال دارد. با توجه به مکانیسم عمل سم بوتاکس و فلج یا ضعیف شدن عضلات پس از تزریق، احتمال تشدید بیماری این دسته از افراد وجود دارد.

    توصیه‌های قبل تزریق بوتاکس

    برای کسب بهترین نتیجه ممکن از تزریق بوتاکس، بهتر است که توصیه‌های زیر را جدی بگیرید.

    • در انتخاب پزشک و کلینیک مناسب برای تزریق دقت کنید. همان‌طور که گفتیم عدم مهارت پزشک و استریل نبودن محیط در تشدید عوارض نقش مهمی دارند.
    • زمان مناسبی را برای تزریق انتخاب کنید. اگر در دوره بارداری یا شیردهی هستید منتظر بمانید تا این دوره تمام شود. افرادی که به التهاب، تبخال یا حساسیت‌های پوستی دچار هستند باید تزریق را به پس از بهبودی کامل و رفع این مشکلات موکول کنند.
    • افرادی که داروی خاصی مصرف می‌کنند یا به ماده خاصی حساسیت دارند، باید این موارد را به پزشک خود اطلاع دهند.
    • مصرف مواد ضد انعقاد خون یا داروهایی که احتمال حساسیت را افزایش می‌دهد، باید در دوره نزدیک به تزریق قطع شود.
    • در جلسه تزریق و روز بعد از آن نباید به هیچ عنوان آرایش کنید. مواد آرایشی احتمال بروز عفونت بعد از تزریق را افزایش می‌دهد.
    • در جلسه مشاوره باید اهداف خود را از تزریق کاملاً واضح بیان کنید و مراقبت‌های قبل و بعد از تزریق را از پزشک بپرسید.

    مراقبت‌های بعد از تزریق بوتاکس

    برای اینکه نتیجه ایده‌آلی از تزریق خود داشته ‌باشید رعایت برخی موارد الزامی است. مهم‌ترین مراقبت ها بعد از تزریق بوتاکس عبارتند از:

    • یک ساعت بعد از تزریق صورت خود را به آرامی ماساژ دهید. بهتر است اعمالی مانند خندیدن، اخم کردن و بالا انداختن ابرو را انجام دهید.
    • از لمس یا فشار دادن محل تزریق خودداری کنید.
    • می‌توانید بلافاصله بعد از تزریق فعالیت‌های عادی زندگی خود را انجام دهید.
    • انجام فعالیت‌های ورزشی را به ۲۴ ساعت بعد از تزریق موکول کنید.
    • تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق بوتاکس از هیچ ماده آرایشی استفاده نکنید.
    • تا چهار ساعت بعد از تزریق از خم شدن یا دراز کشیدن اجتناب کنید.
    • انجام فعالیت‌های سنگین را ۷۲ ساعت بعد از تزریق آغاز کنید.
    • از فعالیت‌هایی مانند اسکراب پوست،لایه برداری و ماساژ صورت بپرهیزید.
    • روی محل تزریق نخوابید.
    • تا ۴۸ ساعت بعد از تزریق از تماس مستقیم با نور خورشید اجتناب کنید.
    • استفاده از وان آب گرم، دستگاه‌های برنزه‌کننده، سونا، جکوزی و لیزر ممنوع است. برای انجام این فعالیت‌ها حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
    • بهتر است تاتو یا میکروبیلدینگ ابرو را دو هفته به تعویق بیندازید.

    دکتر محمد پریمن

    جهت مشاوره و ویزیت میتوانید از طریق این لینک اقدام به دریافت نوبت نمایید.

    1 Comment

    Leave a comment